Project Description

Hvad er massefylden på jord?

Ved du hvad jord vejer? Svaret er mellem 1,5 ton og 1,9 ton pr. m3 afhængig af jordtypen. Og så betyder det også noget om det er opgravet.

Gravemaskine

Svaret er ikke helt simpelt, for der er flere jordtyper, som du kan læse om i artiklen Hvad er jord?

Og meget vigtigt afhænger det også af om jorden er opgravet, eller ligger på sin plads i… ja, jorden. Én kubikmeter opgravet jord vejer faktisk 25% mindre end komprimeret jord, der stadig ligger under dine fødder. Men til praktiske anvendelser ønsker man selvfølgelig som oftest at vide hvad opgravet jord vejer, så det handler resten af artiklen om.

Muldjord er den mindst tunge jordtype. Det skyldes at der er iblandet organisk materiale, altså planterester, som ikke er særlig tungt. En tommelfingerregel er at muldjord vejer ca. 1,5 ton pr. m3, men det afhænger selvfølgelig af andelen af planterester.

Kigger vi i stedet på råjord (altså de dybere jordlag uden planterester) afhænger det af kornstørrelsen på jorden. Det tungeste jordype er ler. Én kubikmeter ren ler kan veje helt op til 2,7 ton. Det finder man sjældent i naturen, hvor lerpartikler normalt er blandet med større jordpartikler.

Skal man bruge en tommelfingerregel, så vejer råjord 1,6-1,9 ton pr. m3, så regner man med 1,75 ton pr. m3, går man ikke helt galt i byen.

LÆS OGSÅ OM

Støjvold  –  dige  –  kælkebakke  –  motocross-bane  –  golfbane  –  eller andet jordanlæg

Find ud af om vi kan hjælpe med dit projekt

Kontakt os